ARCH- un an de la mobilitatea din Sant Cugat del Vallès, Spania


A trecut un an de la ultima mobilitate în cadrul proiectului The Architecture of Society. Anul trecut în data de 26 ianuarie plecam entuziasmați spre Barcelona. Grupul a fost format din 3 profesori (2 însoțitori şi un monitor) Gana Lavinia , Plev Alina , Stoica Nicoleta şi 5 elevi:  Budea Diana, Popa Nora Iulia, Racoviță Vlad, Vanessa Maria Pănescu, Violeta Mujdar.

Gazda a fost Şcoala Internaţională Agora Sant Cugat din  Sant Cugat del Vallés, Spania, foarte aproape de Barcelona. Elevii noștri au fost găzduiți de familiile elevilor din Spania, cu care şi-au petrecut timpul după programul specific proiectului.

Premergător acestei mobilități elevii au realizat un documentar video despre cum oamenii din Arad își împart timpul între muncă şi timp liber, cât timp petrec între serviciu și acasă, unde îți petrec timpul liber în Arad. Părinții au fost foarte implicați în realizarea acestui material, participând la interviuri sau făcând recomandări,  elevii s-au împărțit pe echipe de producție, o echipă a filmat și luat interviu alta a tradus şi editat materialul.

Activitățile specifice proiectului propuse de Şcoala Internaţională Agora San Cugat au fost legate de cultura locala, dans, arhitectură, artă vizuală prin ateliere coordonate de profesorii locali, dar și vizite culturale şi tururi ghidate în Barcelona. Alături de elevii noștri am descoperit evoluția urbanistică a orașului Barcelona, eforturile locale de a regândii structura orașului spre o abordare axată pe oameni și ecologie. Am descoperit Barcelona medievală și poveștile ei triste și am fost impresionați de creațiile lui Antoni Gaudi.

Mobilitatea s-a încheiat in 31 ianuarie 2020, când ne-am întors în România.

Deja tensiunea  răspândirii noului corona virus era în aer. Familiile şi elevii implicați în acest proiect au început să ia măsuri de protecție, chiar dacă încă nu erau impuse restricții sau reguli comportament social.

A trecut un an de la această plăcută şi relevantă experiență a colaborările într-un grup internațional, pentru unii din elevi a fost o ieșire din țară pentru prima dată, pentru majoritatea a fost descoperirea uluitoare a unui alt mediu școlar și crearea de noi prieteni intonaționali, pentru toți a fost o nouă ocazie de a cunoaște alt sistem de învățământ,  alte abordări didactice și noi colegi europeni.

Proiectul a avut o prelungire de un an, ultima mobilitate ce ar fi trebuit să aibe loc în Sandens, Norvegia, luna mai 2020 a fost am amănată pentru acest an, dar va fi probabil organizată ca mobilitate virtuală.

Mulțumim tuturor celor implicați cadre didactice, părinți, elevi și prieteni!

Mulțumim conducerii Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” pentru constantul sprijin acordat în elaborarea și implementarea proiectului!

Budea Diana cl XI C